Dnes vám prinášam inšpiratívny rozhovor s človekom, ktorý desať rokov buduje vysoký štandard v oblasti cestovného ruchu a hotelierstva. Predstavujem vám generálku manažérku hotela Kaskády – Katarínu Malovú, ktorá dnes zavítala medzi nádejných študentov hotelovej akadémie.
Dozvedel som sa, že v kuchyni vraj máte ekológa. Smiem vedieť prečo?
Lebo výborne varí. (smiech)
Aký má byť človek, ktorý pracuje vo vašom hoteli?
To najdôležitejšie pre každého ucházača je skutočnosť, že musím vidieť či ho tá práca baví. Či sa zaujíma vo svojom voľnom čase o to, čo robí. Lebo to na tej kvalite strašne vidno. Tento ekológ zistil, že varenie a pečenie ho nesmierne baví. Začal sa tomu venovať úplne individuálne, nakúpil si knihy… Keby ste videli výsledky, ktoré dosahuje, dostali by vás. A to neabsolvoval ani žiadne odborné kurzy…
Moja skúsenosť hovorí, že treba dať ľuďom na pohovore šancu. Ak ich tá práca baví, tak do týždňa vieme zistiť, či sa daný človek hodí na konkrétnu pozíciu alebo nie.
Viete teda zamestnať človeka bez vysokej školy?
Určite áno. Dokonca i bez maturity. U nás sa kladie dôraz na prístup k práci, ktorý si vieme odtestovať. Vidím, či je to človek, ktorý dokáže na sebe pracovať, sledujem ako sa správa napríklad voči svojim kolegom a či zapadne do nášho tímu. Vobec nezáleží na tom, či má maturitu…
Piataci na hotelovej akadémii, s ktorými ste dnes strávili deň sa na vás už dlho tešili. Vedeli, že ich navštívi generálny manažér so zaujímavým životným príbehom. Čím sú pre vás Kaskády?
Pre mňa sú Kaskády životným poslaním. Pracujem tu už desiaty rok a myslela som si, že ma táto práca nikdy neosloví, pretože som sa venovala financiám. Zistila som však, že ma baví práca s ľuďmi. A to je veľmi široký záber. Mám radosť z našich hostí a taktiež dobrý pocit z toho, keď vidím, že pod mojím vedením dokážu zamestnanci dosahovať svoje ciele.
Podľa môjho názoru neexistuje zlý zamestnanec, iba zlý manažér.
Kto u vás včera piekol muffiny?
(Smiech) Ja s našou cukrárkou, ktorá neskutočne dobre pečie….
Vy? Generálna manažérka?
Museli sme včera kus zabojovať, pretože nám vypadol potrebný pracovník. Ja stále tvrdím, že hotel je jedna veľká domácnosť. A keďže ma baví práca v domácnosti, podobne to je aj u nás v hoteli. To znamená, že keď u nás ktokoľvek vypadne a tí zamestnanci to dobre vedia, nie je problém, že si všetci pomáhame. To znamená, že vo výnimočných situáciách aj manažéri robia manuálne práce.
Ako verejnosť vníma finančné odmeňovanie v tejto oblasti služieb? Sú informácie o platoch skreslené?
Určite sú skreslené. V poslednej dobe sa v médiách veľa píše o platoch, je tu však silný faktor – čierna práca. Myslím si, že tieto štatistiky potom všetky údaje skreslujú. Pretože v službách to potom vyzerá tak, že je málo študentov, ktorí sa hlásia na hotelové akadémie, a to kvôli nízkemu platu. Ja si myslím, že to nie je pravda. Pretože kto je šikovný, dokáže zarobiť viac ako vysokoškolsky vzdelaný človek.
Koľko u vás zarába najlepší kuchár?
Na tejto pozícii momentálne zamestnávame troch ľudí. Tu sa bavíme o sume 1 300€ brutto. Najnižšie platený kuchár má u nás sumu 600€ netto. Čašníci začínajú na sume 500€ netto a všetko ostatné je v ich rukách. Mám na mysli pozitívne zložky – odmeny, ktoré môžu byť až do tých 800€, samozrejme mimo tringeltov.
Ako môže študent na sebe zapracovať už teraz pokiaľ sa vidí v hotelierstve? Čo by mal spraviť preto, aby sa presadil vo vysokej konkurencii?
Na pozíciu čašníka či kuchára máme v hotelierstve veľa nárazových situácii. To znamená, že musíte zabrať v určitom čase. Čiže ak je človek pomalý a nepružný, tak u nás určite nemá šancu. V našom hoteli máme priestor aj školenia na to, aby sme ľudí vedeli odborne posúvať. Pokiaľ sú však pomalí a málo zruční, veľa s tým spraviť nedokážeme. A preto sa obraciam aj na rodičov. Pretože ja ako matka zapájam svoje deti do akejkoľvek manuálnej práce. Ak majú zručnosť v rukách, dokážu spraviť veľa vecí…
Kam týmto mierite?
Bohužiaľ sa stretávam s tým, že pomaly 20 ročná slečna, ktorá u nás brigádovala, nevedela ani zemiak ošúpať a trvalo jej to skoro 5 minút. Keď som ju videla ako drží škrabku, prišlo mi zle…
Môžete mi prezradiť na akú výnimočnú udalosť sa práve chystáte?
Aktuálne máme na Kaskádach pána ministra Kaliňáka, takže nás čaká obed. Musím preto utekať do hotela, aby som dohliadla, že všetko bude v poriadku.
Autor fotografií (pred úpravou): www.fotofero.sk
Prečítajte si aj rozhovor s Michalom Siklienkom, expertom na zákaznícky servis!(klik)